Een vrouw brengt crème op haar wang aan.

Rimpels tekenen van veroudering Rimpels

Wat zijn rimpels

Ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar beginnen de tekenen van algemene huidveroudering aan de oppervlakte zichtbaar te worden, zoals rimpels. Naarmate de huid ouder wordt, verlopen de processen in de huid langzamer en wordt de huidstructuur minder stevig. De stoffen die de huid stevig en glad houden beginnen af te nemen en er ontstaan rimpels. Dit komt door een combinatie van de effecten van het interne verouderingsproces van het lichaam en externe factoren. 

Eén van de meest opvallende eerste tekenen van veroudering zijn rimpels die in de loop van de tijd steeds dieper worden. Er zijn veel manieren om ze te behandelen, zowel invasief als niet-invasief.

TEKENEN & SYMPTOMEN EN OORZAKEN & TRIGGERS

Waar verschijnen fijne lijntjes en rimpels, en waarom?

Naarmate we ouder worden, nemen de stoffen die onze huid glad houden af. Deze stoffen zijn collageen, elastine en hyaluronzuur. Bij een jonge huid zorgen een regelmatige structuur van het huidweefsel en een ruime mate aan collageen en elastine, die bijdragen aan de bouwstenen van de structuur van de huid, dat de huid er stevig uitziet en ook stevig aanvoelt. In de loop van de tijd gaat het interne verouderingsproces, vooraf bepaald door onze genen in combinatie met extern veroorzaakte oxidatieve spanning, zoals blootstelling aan zonlicht, het uiterlijk van de huid beïnvloeden  “Een jaarlijkse afname van 1% collageen en een steeds meer ontregelde huidstructuur, maken de huid minder stevig en zo ontstaan fijne lijntjes en rimpels.

Een andere belangrijke factor bij het ontstaan van rimpels is afname van de productie van hyaluronzuur. Dit is de bindende stof die de cellen omringt en de huid een jong, glad uiterlijk geeft.  Door afname van deze huideigen stof verliest de huidstructuur zijn volle en stevige gevoel en vormt deze sneller plooien.

Deze algemene verouderingsprocessen dragen ook bij aan een volumeverlies en, naarmate de huid rijper wordt, verlies aan elasticiteit.

De huidstructuur van een ouder wordende huid
Zowel de huidstructuur als de stoffen die deze bevat, veranderen in de loop van de tijd. Deze veranderingen kunnen als fijne lijntjes en rimpels aan de oppervlakte zichtbaar worden.
Een vrouwenoog met rimpels
De eerste zichtbare fijne lijntjes en rimpels verschijnen rondom de ogen.

In tegenstelling tot volumeverlies, zijn fijne lijntjes en rimpels goed zichtbaar, omdat zij als duidelijke lijnen of plooien in het gezicht verschijnen. Zij worden meestal in bepaalde gebieden als eerste zichtbaar: 

Op het voorhoofd kunt u horizontale lijnen en groeven tussen de wenkbrauwen waarnemen.  Deze beginnen als 'mimiekrimpels' en worden gedeeltelijk veroorzaakt door gezichtsuitdrukkingen. Zij worden in de loop van de tijd dieper.

In de buitenhoeken van de ogen verschijnen fijne lijntjes die duidelijker worden naarmate de tijd verstrijkt. Zij worden 'kraaienpootjes' of 'lachrimpels' genoemd. Deze rimpels worden vaak als eerste zichtbaar. Dit is omdat de dunnere huid hier sneller lijntjes vormt dan in andere delen van het gezicht.

Tussen de neus en de mond verschijnen diepere rimpels die de twee gebieden met elkaar verbinden. Deze rimpels worden nasolabiale plooien genoemd. Het verschijnen van deze rimpels heeft te maken met volumeverlies omdat zij ook een teken zijn van een slappe huid.

Over het gehele gezicht verschijnen in de loop van de tijd fijne lijntjes. Zij worden niet beïnvloed door gezichtsuitdrukkingen en zijn altijd zichtbaar. Naarmate we ouder worden en onze huid zijn elasticiteit verliest, ontwikkelen ze zich verder in meer opvallende diepe rimpels. Zij kunnen overal in het gezicht verschijnen, maar zijn het meest opvallend rondom en direct onder de ogen.

De huidstructuur van een ouder wordende huid
Lijnen in het voorhoofd, groeven tussen de wenkbrauwen en lachrimpels verschijnen. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen zij zich tot duidelijker zichtbare rimpels.
Een vrouwenmond met een nasolabiale plooi
Fijne lijntjes rondom de mond en neus kunnen diep en zichtbaar worden, de zogenoemde nasolabiale plooien verschijnen.
BEVORDERENDE FACTOREN

WAT MAAKT OOK NOG MEER VERSCHIL BIJ RIMPELS?

Rimpels horen onvermijdelijk bij het ouder worden, maar er zijn interne en externe factoren die de ontwikkeling ervan kunnen versnellen.

Blootstelling aan de zon
Als de huid onbeschermd aan de zon wordt blootgesteld, kunnen UV-stralen het ontstaan van rimpels bevorderen. Langdurige en herhaaldelijke blootstelling veroorzaakt schade aan het collageen en leidt tot een minder elastische, slappere huidstructuur waarin gemakkelijker rimpels in ontstaan. Lees hier meer over hoe UVA en UVB de veroudering van de huid versnellen.

Een vrouw kijkt in de zon, waarbij haar hand haar beschermt.
Blootstelling aan de zon versnelt huidveroudering meer dan enige andere externe factor.

Roken
Oxidatieve spanning wordt opgeroepen door roken. Hierbij beschadigen vrije radicalen de huidstructuur en dragen ze bij tot algemene verouderingstekenen, zoals rimpels. Bovendien beschadigen de nicotine en chemische stoffen in sigaretten het collageen en elastine in de huid. Dit heeft invloed op de sterkte en elasticiteit en kan ook rimpels veroorzaken.

Door leeftijd veroorzaakte droge huid 

Een veel voorkomend teken van veroudering is een door leeftijd veroorzaakte droge huid. Als gevolg van afname van de huidfunctie wordt een rijpe huid steeds droger en kan deze gaan jeuken en ruw worden.  Dit komt onder meer doordat minder hyaluronzuur in de huid wordt geproduceerd. Hierdoor wordt de huid vatbaarder voor het ontstaan van diepe rimpels.

OPLOSSINGEN

Het uiterlijk van uw huid verbeteren

Hoewel een gezonde huid onvermijdelijk ouder wordt, kunt u wel iets doen om het ontstaan van rimpels tegen te gaan en uw huid stralender te maken.

De volgende actieve ingrediënten (alfabetisch opgesomd) worden gebruikt in antiverouderingsformules om het verschijnen van rimpels te verminderen:

Deze huidverzorgende ingrediënten worden in anti-age producten aangetroffen. Zij hebben allen een verschillende functie in de huid en kunnen, samen met andere bestanddelen van cosmetische producten, helpen het ontstaan van rimpels op verschillende manieren te verminderen.

 • Alfa-hydroxyzuren (AHA's)

Deze zuren werken als super-scrubs.  Zij verbreken de verbindingen die droge en beschadigde cellen bij elkaar houden om zo nieuwe huid te laten verschijnen.
Arctiin is een natuurlijk afgeleid bestanddeel dat wordt onttrokken aan de vrucht van de Burdock-plant. Het stimuleert de reparatie van verzwakt bindweefsel in de celwanden. Arctiin versnelt ook het proces voor collageenvernieuwing in huidcellen, dat drastisch vertraagt naarmate we ouder worden. Dit is een belangrijk ingrediënt in Eucerin ELASTICITY+FILLER dag- en nachtverzorgingsproducten die de elasticiteit en stevigheid van de rijpe huid verbeteren en het ontstaan van rimpels verminderen.
 • Arganolie
Arganolie (ook gekend als Argania Spinosa pitolie) is olie uit de pit van de arganboom. Ze bevat tot 80% essentiële vetzuren (omega-9 en omega-6). Het lichaam gebruikt vetzuren om celmembranen te produceren en te repareren en de huid te versterken, zodat ze haar levensbelangrijke functie kan vervullen: het lichaam beschermen. Arganolie is rijk aan vitamine E (een krachtige antioxidant) en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een belangrijk ingrediënt in Eucerin ELASTICITY+FILLER nachtcrèmeen Eucerin ELASTICITY+FILLER gezichtsolie waar het samenwerkt met andere ingrediënten om de huid gladder en zachter te maken.
Stimuleert de energieproductie in de cellen.
Hyaluronzuur

wordt van nature gevormd in de jonge huid en is in staat om 1.000 en 10.000 maal zijn eigen gewicht in water te verbinden (d.w.z. tussen één en tien liter). Wanneer we ouder worden, vermindert het natuurlijke vermogen van de huid om hyaluronzuur te produceren waardoor rimpels worden gevormd of dieper worden. Hyaluronzuur is een belangrijk ingrediënt in de

Eucerin Hyaluron-Filler-productlijn en een van de ingrediënten in het Eucerin Volume-Filler-assortiment en de Eucerin ELASTICITY+FILLER dag- en nachtverzorgingsproducten. Het pakt rimpels doeltreffend aan en vult rimpels van binnen naar buiten.
  Een zeer geconcentreerde actieve stof afkomstig uit de schors van de magnolia. De stof verhoogt de opslagcapaciteit van de cellen die de huid volume geven in de diepere huidlagen voor toename van de grootte en het aantal van de cellen (bewezen door in vitro-onderzoeken). Magnolol is een belangrijk ingrediënt in het Eucerin Volume-Filler-assortiment dat de huid vult, het verschijnen van rimpels vermindert en een volumeverlies behandelt.
  • Oligo Peptides
  Oligopeptiden stimuleren en ondersteunen het collageennetwerk in de dermis. Deze versterking van de huidstructuur helpt het verschijnen van rimpels te verminderen. Oligopeptiden hebben ook een stimulerend effect op de metabolische huidactiviteit en reactiveren huidcelinteracties. Ze vormen een belangrijk ingrediënt in het Eucerin Volume-Filler-assortiment dat volumeverlies aanpakt en ook helpt bij het herstellen van een stralende huid.
  • Pentapeptiden
  Formules met pentapeptiden helpen bij het verhogen van de huideigen productie van collageen en het opnieuw opbouwen van de huidstructuur, waardoor rimpels gladder worden.
  Uit soja gewonnen bioactieve glycine-saponine heeft bewezen dat het één van meest werkzame stoffen is voor het stimuleren van de natuurlijke productie van hyaluronzuur in de huid.  De stof dringt in de diepste lagen van de opperhuid door waar rimpels ontstaan en bevordert de synthese van nieuw huidverstevigend hyaluronzuur.  Deze actieve stof is een belangrijk ingrediënt van Eucerin Hyaluron-Filler."
  Een vrouw brengt druppelsgewijs crème op haar rechterwang aan.
  Het gebruik van anti-age-producten kan helpen rimpels minder zichtbaar te maken.
  Een vrouw brengt crème op haar gezicht aan.
  Stoffen zoals co-enzym Q10, AHA's, pentapeptiden, hyaluronzuur, saponine, magnolol en actiin zijn actieve bestanddelen in de formules van producten die veroudering tegengaan.

  Invasief

  Huidopvullende injecties: Deze zijn bedoeld om rimpels op te vullen door de huid voller te maken, meestal met hyaluronzuur.

  Medisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur de effecten van opvulbehandelingen met hyaluronzuur aanzienlijk kunnen verbeteren door gedurende een langere tijd na de injectie regelmatig huidverzorgingsproducten te gebruiken, vooral rondom de ogen. Hyaluronzuur is het belangrijkste actieve bestanddeel in Eucerin Hyaluron-Filler en het is bovendien klinisch getest als een plaatselijk huidverzorgingsproduct met meetbare resultaten, vooral in het gebied rondom de ogen. Lees hier meer over het onderzoek.

  Botulinetoxine-injecties: Deze werken door tijdelijk de beweging van de gezichtspieren te beperken. Zij worden het meest toegepast op het voorhoofd en rondom de ogen. Zij verminderen door gezichtsuitdrukkingen veroorzaakte rimpels. De effecten worden na enige maanden minder en de procedure moet worden herhaald voor een blijvend resultaat.

  Een vrouw wordt voorbereid op een opvulbehandeling
  Huidopvullers worden vaak gebruikt bij de behandeling van de diepe nasolabiale plooien tussen de neus en de mond, ook bekend als lachrimpels.
  Naald in hand met handschoen
  Invasieve behandelingen moeten in een klinische omgeving worden uitgevoerd.

  Een gezicht met een gelijkmatige teint, lijkt jonger. Gekleurde crèmes met kleurpigmenten (zoals Eucerin’s Hyaluron-Filler CC Cream) of make-up kunnen worden gebruikt als een oplossing op korte termijn voor een gelijkmatige huidskleur en een correcte teint. Kies een product dat gelijkmatig kan worden aangebracht en geen lijnen vormt op uw huid zodat uw huid er jonger uitziet.

  Deze procedures moeten altijd door dermatologen of door andere hiervoor opgeleide vakmensen in een klinische omgeving worden uitgevoerd.

  Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

  Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen