Acne heeft pigmentvlekken achtergelaten op mijn huid - Hoe kan ik ze doen vervagen of verdwijnen?

Acne kan pigmentvlekken achterlaten op de huid

Het lijkt niet fair, maar voor veel mensen blijven er nog steeds sporen van acne achter op huid, ook nadat de puistjes en onzuiverheden genezen zijn. Een voorbeeld daarvan is donkere littekens door pigmentproblemen, en die kunnen mentaal zwaar wegen.

Gelukkig zijn er manieren om deze pigmentvlekken te verlichten zodat ze minder opvallen, of soms zelfs helemaal onzichtbaar worden. Dit artikel belicht de verschillende manieren om donkere vlekken te bestrijden, en hoe ze zich vormen.

Lees het artikel acnelittekens voor meer informatie over acnelittekens en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

De rode of bruine vlekken die achterblijven nadat puistjes genezen, worden veroorzaakt door pigmentatie en worden postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd - postinflammatoir omdat ze zich voordoen nadat de ontsteking zelf (de puist) genezen is.

Pimple marks causes by acne
Donkere vlekken worden veroorzaakt door hyperpigmentatie

Melanine staat in voor de kleur van onze huid en de productie ervan wordt geactiveerd door zonlicht. Onze huid produceert melanine om zichzelf te beschermen tegen de zon, en het is dankzij melanine dat we een gezond kleurtje hebben.

Wanneer het huidweefsel beschadigd wordt, zoals het geval is bij acne, kan een teveel aan melanine zich in één gebied opstapelen. Dat teveel aan melanine blijft achter nadat de ontsteking genezen is en laat een spoor na op de huid.

Bij mensen met een donkere huid is hyperpigmentatie meer uitgesproken dan bij mensen met een lichtere huid, omdat de pigmentatie bij hen veel sterker is.

Ontdek hier meer over de oorzaken van hyperpigmentatie.

Hoe kan ik pigmentvlekken doen verdwijnen?

Gelukkig zijn er heel wat behandelingsmogelijkheden om pigmentvlekken te doen vervagen en in sommige gevallen zelfs verdwijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld pigment- of peelingcrèmes die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Intensieve behandelingen zoals chemische peelings en lasertherapie moeten uitgevoerd worden door een dermatoloog of een schoonheidsspecialist met de nodige expertise.

Als je echt last ondervindt van de vlekjes, raadpleeg dan je arts, die je advies kan geven over de beste behandeling voor je huid. Volgende behandelingen worden het vaakst gebruikt:

Pigmentcrèmes

Eenmaal je acne genezen is, kun je crèmes gebruiken die speciaal geformuleerd zijn om acnevlekjes te doen vervagen. Zorg ervoor dat je een niet-comedogeen product kiest zodat de acne niet terugkomt.

Ingrediënten zoals B-resorcinol verlagen de melanineproductie door het enzym te onderdrukken dat melanine vormt. 

Cremes und spezielle Pflegemittel gegen Pickelmale
De Spot Corrector van Eucerin EVEN BRIGHTER helpt specifieke pigmentvlekken te vervagen

Peelings

Scrubs

De innovatieve Eucerin DermoPure Renoverende Huidverzorging werd specifiek ontwikkeld om puistjes en pukkels te verminderen en acnevlekken te doen vervagen. Het bevat een 10% Hydroxycomplex: een uiterst doeltreffende combinatie van Glycolzuur, Salicylzuur en Polyhydroxyzuur, die het huidoppervlak helpen vernieuwen.

Peels for pimple marks
Peelings verwijderen de bovenste huidlagen

Chemische peelings

Chemische peelings gebruiken zuren zoals Salicylzuur en Trichloorazijnzuur (TCA) in verschillende concentraties, om de bovenste huidlagen - en dus de melanocyten en littekens - te verwijderen. Wanneer de huid zichzelf vernieuwt, is de kans groot dat de pigmentvlekken niet terugkomen.

Fruitzuurpeelings zijn chemische peelings met geconcentreerd fruitzuur. Fruitzuurpeelings zijn niet geschikt voor mensen met Rosacea, rode vlekken op de huid of verwijde bloedvaten, omdat ze de symptomen van die aandoeningen kunnen verergeren.

Let op: de huid kan heel gevoelig worden na een chemische of fruitzuurpeeling. Vermijd dus direct zonlicht (en zonnebanken) en gebruik een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 of SPF50+.

Laser- en lichttherapie

Donkere vlekken als gevolg van acne kunnen ook behandeld worden met laser- of lichttherapie.

Pigmentcellen worden verhit en beschadigd met verschillende lichtsterktes, -golven en -pulsen (de medische term hiervoor is fotothermolyse). Het lichaam breekt de restanten en pigmentvlekken af.

Het nadeel van deze behandelingen is dat de laser lichte huidschade kan veroorzaken. In sommige gevallen kan dit zelfs tot ontstekingen leiden, wat weer leidt tot meer postinflammatoire hyperpigmentatie - het tegenovergestelde van het gewenste resultaat.

Laser and light therapy for pimple marks
Laser and light therapy for pimple marks
Duur en niet zonder problemen: laserbehandeling voor pigmentvlekken

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen