Onzuivere, voor acne gevoelige huid - Oorzaken, triggers, symptomen en advies

'Acne Vulgaris is de meest voorkomende huidaandoening in de industrielanden. Acne begint meestal in de puberteit, door de veranderende hormonen in het lichaam, maar je kunt er ook als volwassene last van blijven hebben. Zowat 70-95% van de adolescenten1 krijgen in zekere mate te maken met onzuivere huid, en 15-30% *1 van hen gebruikt acnemedicatie om de symptomen te verlichten.Er zijn ook steeds meer volwassenen, vooral vrouwen, die op latere leeftijd last krijgen van acne.

Dit artikel bekijkt wat onzuivere huid precies betekent, hoe die eruitziet, en wat de huid gevoelig maakt voor acne. We ontdekken hoe puistjes, pukkels en pustels zich ontwikkelen en wat het verschil is. We leggen ook uit waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor puistjes en onzuiverheden dan anderen, welke interne en externe factoren hier een invloed op kunnen hebben, en hoe je de symptomen kunt verlichten en de huid kunt verzorgen.

*1 C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750

Wat is onzuivere huid en wat is acne?

Onzuivere huid is huid die de neiging heeft om mee-eters en puistjes te ontwikkelen. De huid is vaak vettig en glanzend, doordat de talgkliertjes meer talg produceren dan bij andere huidtypes.

Acne (de volledige naam is Acne Vulgaris) is een niet-besmettelijke huidziekte die gekenmerkt wordt door puistjes. Deze puistjes worden veroorzaakt door ontstoken en geïnfecteerde talgkliertjes. De ziekte komt het vaakst voor bij adolescenten, maar de symptomen kunnen ook na de puberteit aanhouden. Sommige mensen, vooral vrouwen, krijgen zelfs pas na hun 25ste de eerste symptomen. Aanhoudende acne of acne die zich pas op latere leeftijd voordoet, wordt acne tarda genoemd.

Acne doet zich voornamelijk voor in het gezicht en op de nek, schouders, borst en rug. De ernst varieert van lichte acne tot matige acne (Acne Papulopustulosa) en ernstige acne (Acne Conglobata). Ontdek meer over de verschillende soorten acne in het artikel de verschillende soorten acne.

Acne heeft niet alleen gevolgen voor de huid, het heeft ook een grote impact op de levenskwaliteit. De symptomen kunnen stress veroorzaken, en je zelfvertrouwen aantasten. Dat is slechts één reden waarom het zo belangrijk is om een dermatoloog te raadplegen als je het moeilijk hebt met je huidaandoening

Er zijn heel wat verschillende acnebehandelingen verkrijgbaar. Als je tijdig de juiste medicatie krijgt, kan dit voorkomen dat je acne erger wordt en dat er permanente schade zoals hyperpigmentatie en littekens achterblijft.

Acne v Rosacea

Acne wordt soms verward met Rosacea. Rosacea is een hypergevoelige huidaandoening waarbij de bloedvaten in het gezicht uitzetten en zo roodheid veroorzaken. Het kan ook leiden tot puistjes en pustels - vandaar de verwarring. De behandeling voor Rosacea is anders dan die voor acne. Je kunt hier meer lezen over de behandeling. Als je niet zeker weet of je acne of Rosacea hebt, vraag het dan aan je dokter.

 

 

1. Acne Comedonica (milde acne)

2. Acne Papulopustulosa (matige acne)

3. Acne Conglobata (ernstige acne)

Wat zijn de oorzaken en triggers voor puistjes en onzuiverheden?

Er bestaan heel wat mythen rond acne, bijvoorbeeld dat mensen met puistjes en onzuiverheden minder hygiënisch zijn dan anderen. Hier volgen de belangrijkste factoren waarvan de medische wetenschap weet dat ze sommige mensen gevoeliger maken voor acne:

Genen
Onze genen bepalen ons huidtype en bij sommige mensen is de huid gevoeliger voor ontstekingen, puistjes, onzuiverheden en acne. Als je ouders allebei last hadden van acne, is de kans groter dat ook jij er mee te maken zult krijgen.

Hormonen
Acne is een hormonale aandoening. Onze hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de talgkliertjes, en ze stimuleren ook de talgproductie. Overproductie van talg is één van de symptomen van een onzuivere huid.

De toename van hormonen tijdens de puberteit is de voornaamste reden waarom acne het vaakst voorkomt bij pubers. Maar de invloed van hormonen blijft ook bij volwassen mannen en vrouwen een rol spelen. Zo krijgen vrouwen in de 20 en 30 vaak uitbraken door hormoonschommelingen tijdens de menstruatiecyclus. Ontdek meer over het verband tussen hormonen en acne in ons artikel Hormonen en acne
Sommige medicijnen - bijvoorbeeld steroïden en lithium - kunnen acne veroorzaken.

Volgende factoren zijn geen oorzaken van acne, maar kunnen de symptomen wel verergeren:

Voeding
Er zijn aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen voeding en acne. Als je veel zuivel eet, of voedingsmiddelen met een hoge glykemische index, kan dit acne verergeren. Lees er meer over in Acne en voeding: de achtergrond.

Stress
Door stress kunnen er hormonen vrijkomen die de talgproductie stimuleren en acne verergeren. Lees er meer over in Acne en stress.

Can stress trigger blemishes?
Stress kan een onzuivere huid verergeren

Roken
Uit onderzoek blijkt dat roken acne verergert doordat het Oxidatieve stress veroorzaakt op de huid en de samenstelling van talg verandert. *1

De verkeerde huidverzorging
Als je agressieve reinigers op basis van zeep gebruikt, of heet water, kan dat het natuurlijke evenwicht van de huid verstoren en de symptomen verergeren. Sommige huidverzorgings- en make-upproducten zijn ook comedogeen, wat betekent dat ze de poriën verstoppen en acne veroorzaken.

Lees meer over de Oorzaken en triggers van acne.

 

 

Hoe ontwikkelen onzuiverheden en acne zich?

Er zijn veel complexe, nauw met elkaar verbonden factoren bij de ontwikkeling van puistjes en onzuiverheden.  

Ontstekingen
Acne is een ontstekingsziekte en ontsteking speelt een rol in elke fase van de ontwikkeling. Zoals we weten, maken onze genen sommige mensen gevoeliger voor ontsteking dan anderen. Micro-ontsteking (niet-zichtbare ontsteking) is een belangrijke oorzaak van acne en kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt: hormoonschommelingen, bacteriën en de veranderende samenstelling van talg op het huidoppervlak.

Acne caused by bacteria on the skin
P. acnes, een meestal onschuldige bacterie, kan bij onzuivere huid ontstekingen veroorzaken

Seborroe
De talgklieren scheiden talg af, een olieachtige substantie die je huid en haar soepel houdt. Overmatige talgproductie (gestimuleerd door hormonen) is typisch voor onzuivere en voor acne gevoelige huid, en wordt seborroe genoemd. Een teveel aan talg op het huidoppervlak verstoort het natuurlijke proces waarbij dode huidcellen afschilferen. De samenstelling van de talg die zich in de klieren opstapelt, kan verdere micro-ontstekingen veroorzaken.

Hyperkeratose
Hyperkeratose is een abnormale verdikking van de externe lagen van de huid, veroorzaakt door de overmatige productie van huidcellen (gestimuleerd door hormonen) en onvoldoende afschilfering van dode huidcellen. Deze cellen vormen een prop en gaan de talgklieren verstoppen. Talg stapelt zich op en de wand van het haarzakje zet uit, waardoor comedonen (mee-eters) ontstaan.

Bacteriën
Propinionbacterium acnes (of P. acnes) is een bacterie die normaal zonder problemen op het huidoppervlak leeft, maar mensen met onzuivere en voor acne gevoelige huid kunnen er gevoeliger voor zijn, waardoor de bacterie ontstekingen kan veroorzaken. Overmatige talgproductie creëert ook een omgeving waar P. acnes gemakkelijk kan groeien. De bacterie begint het verstopte buisje van de talgklier te koloniseren, wat leidt tot nog meer ontsteking en het ontstaan van puisten en pukkels.

In ernstige gevallen barst de wand van het haarzakje in de late fase van de ontsteking. Vetten, vetzuren, corneocyten (cellen), bacteriën en celdeeltjes komen vrij en kunnen nog meer ontstekingen veroorzaken in de omliggende huid.

How blemishes and acne develop
De ontwikkeling van onzuiverheden en acne

De verschillende soorten onzuiverheden: de terminologie van acne

Er zijn verschillende soorten acne en er zijn verschillende soorten puistjes en onzuiverheden. Het woord ‘onzuiverheden’ wordt gebruikt als iets tijdelijk is, zoals mee-eters of puistjes. Het woord ‘vlekjes’ daarentegen suggereert eerder iets permanents, zoals ouderdomsvlekken of zonnevlekken. Hier vind je meer informatie over enkele van de meest gebruikte termen:

  • Open comedonen (een type mee-eters): een klein, donker, plat plekje als gevolg van een verstopte talgklier. De donkere kleur wordt veroorzaakt wanneer talg in contact komt met zuurstof, en heeft niets te maken met vuil
  • Gesloten comedonen (een ander type mee-eters): een verhoogd, rond plekje met een melkwitte bovenkant. Ook het gevolg van een verstopte talgklier. Een soort puistje.
  • Puist: Een ontstoken (verhoogd en verkleurd) plekje dat zich opvult met pus en meestal pijnlijk is. Puist is een verzamelnaam die vaak gebruikt wordt voor alle onzuiverheden: mee-eters, pukkels en pustels.
  • Pukkel: een harde verhoging die geen pus bevat, een ontstoken puistje.
  • Pustel: wanneer een mee-eter of puistje groter en heviger wordt, is dit een pustel, een ontstoken puist met pus.
  • Knobbeltje: hard acneletsel (beschadigd weefsel) diep in de huid. Normaal op grotere huidoppervlakken zoals de rug en schouders.
  • Cysten: zacht, met pus gevuld acneletsel diep in de huid. Ontstaat wanneer de wand van het haarzakje barst in de late fases van de ontsteking.

Wat kan ik doen om puistjes en onzuiverheden tegen te gaan en mijn huid te verzorgen?

Onzuivere huid heeft speciale verzorging nodig:

Grondige huidverzorging
Reinig en verzorg je huid twee keer per dag met producten die speciaal ontwikkeld zijn op maat van je huid, zoals de producten van Eucerin DermoPure. Ontdek er meer over in het artikel De ideale huidverzorging en producten voor een onzuivere huid

Niet-comedogene camouflage
Gebruik concealers en make-up die speciaal ontwikkeld zijn voor onzuivere huid.

skin care and skin cleansing for acne
Kies reinigings- en verzorgingsproducten die op maat van jouw huid zijn gemaakt.

Medische behandeling
Er zijn een aantal opties beschikbaar voor acne. Je dokter kan je adviseren over de beste optie voor jouw huid. Lees meer over Acnemedicatie en mogelijke bijwerkingen

Bescherming tegen de zon
Puistjes en onzuiverheden kunnen pigmentatieproblemen veroorzaken als ze te veel aan de zon worden blootgesteld. Bovendien maakt acnemedicatie de huid gevoeliger voor uv-stralen, dus is het belangrijk om goede zonbescherming te gebruiken. Probeer Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 of SPF50. Lees er meer over in Acne en zonbescherming.

Zorg voor jezelf
Lichaamsbeweging, een goede nachtrust en een gezonde, evenwichtige voeding helpen je fysiek en mentaal gezond te blijven, stress te verminderen (stresshormonen kunnen acne verergeren) en de natuurlijke weerbaarheid van je huid te verbeteren. Probeer ook te stoppen met roken. Lees voor meer informatie Wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeterent?, en Acne en stress.

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen