Acnelittekens - Hoe kan ik ze doen vervagen of verdwijnen?

Behandelen en verwijderen van acnelittekens

Leven met acne kan moeilijk zijn, maar voor velen zijn de problemen nog niet ten einde als de puistjes eenmaal verdwenen zijn. Ernstige acne kan littekens achterlaten op de huid, en die kunnen even ernstig en mentaal zwaar zijn als de acne zelf.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze littekens te bestrijden, maar de beste behandeling is ongetwijfeld preventie: voorkomen dat er littekens ontstaan. Wie aan acute acne lijdt, raadpleegt best zo snel mogelijk een dermatoloog. De dermatoloog kan een behandeling aanbevelen die de acne verlicht, zodat de vorming van littekens grotendeels voorkomen kan worden.

Littekens zijn ongetwijfeld het meest opvallende en ernstige gevolg van acne, maar deze aandoening laat ook andere sporen achter, zoals de pigmentvlekken van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Ontdek alles over PIH en hoe je deze donkere vlekken kunt doen vervagen en verdwijnen, in acne en hyperpigmentatie.

Pimple marks and scars causes by acne
Acne kan littekens en pigmentvlekken veroorzaken

Wat zijn de oorzaken van acnelittekens?

Probeer aan de verleiding te weerstaan om met je vingers of andere hulpmiddelen aan mee-eters en andere onzuiverheden te prutsen. Als je te hard in puistjes en onzuiverheden knijpt (vooral als ze zich nog niet volledig gevormd hebben), beschadig je delicate bloedvaten, klieren en weefsels. Dat kan de symptomen van acne verergeren en het risico op littekenvorming vergroten.

Littekens ontstaan wanneer de bovenste lagen van de huid - de opperhuid - beschadigd raken en de diepere lagen ook aangetast zijn. De huid kan zich niet meer herstellen zoals ze was, dus wordt de wonde vervangen door granulatieweefsel, dat bestaat uit collageenvezels. Die vezels vullen de wonde van binnenuit op en helpen de beschadigde huid te genezen. Dat vervangende weefsel kan de wonde genezen, maar kan ook zichtbaar blijven.

De verschillende soorten acnelittekens

Er zijn verschillende soorten acnelittekens. De volgende zijn het sterkst met acne verbonden:

Atrofische littekens

Dit zijn ingezonken littekens die er vaak uitzien als een putje of deukje in de huid. Deze littekens ontstaan wanneer een wonde niet goed geneest en er te weinig bindweefsel wordt gevormd. Het litteken ontwikkelt zich onder het omliggende weefsel en er ontstaat een klein, zichtbaar deukje.
Ice pick scars are one of the types of acne scars
Acne kan atrofische littekens, of ‘deukjes’, veroorzaken

Hypertrofische littekens
Hypertrofische littekens bestaan uit verheven huid of littekenweefsel. Waar er vroeger een ontstoken puistje was, creëert de huid “inferieur” weefsel. Dat heeft niet dezelfde structuur als gezond weefsel: het wordt dikker en ligt bovenop de omliggende huid.

Keloïde littekens
Wanneer een hypertrofisch litteken blijft groeien naar andere delen van de huid, wordt het een keloïd genoemd. Keloïde littekens zijn verheven en hebben in het begin een paarsrode kleur die later vervaagt. Dit soort litteken wordt zelden veroorzaakt door acne, het is meestal het gevolg van een brandwonde.

Welke gevolgen hebben acnelittekens voor de huid?

Een acnelitteken ziet er anders uit dan de huid errond en gedraagt zich ook anders .

Er zijn geen olie- en zweetkliertjes meer in het littekenweefsel en er kan geen haar op groeien. Littekenweefsel heeft ook minder elastische vezels, dus ziet de huid er vaak harder uit en voelt ook zo aan. De bloeddoorstroming en vochtbalans zijn verstoord, waardoor littekenweefsel moeilijker gehydrateerd blijft, en vaak uitdroogt.

Hoe kan ik acnelittekens doen vervagen en verdwijnen?

Het is helaas niet mogelijk om littekens volledig te laten verdwijnen, maar ze kunnen aanzienlijk minder zichtbaar worden gemaakt. Het is ook mogelijk dat de huid zich in de loop der jaren zelf herstelt.

Acne scar removal
Er mag alleen behandeld worden als je acne helemaal is genezen

Als je denkt dat je littekens behandeling nodig hebben, zijn er verschillende mogelijkheden. Wat de beste optie is, hangt af van de aard, omvang en vorm van de littekens. Invasieve behandelingen moeten steeds besproken worden met je arts, en je kan geen enkele behandeling opstarten voordat de acne volledig genezen is.

Masseren met zalf

Deze behandeling is zeker een poging waard, aangezien het een eenvoudige, makkelijk te gebruiken en betaalbare optie is. Je kunt de huid zelf masseren, of dit professioneel laten doen.

acne scar cream
Crèmes en massage kunnen helpen om acnelittekens te verminderen

Deze methode kan doeltreffend zijn: de hydraterende producten en de massage verbeteren de bloedsomloop en soepelheid van littekenweefsel. Je moet wel regelmatig masseren en geduld hebben, want het kan even duren voordat je resultaat ziet.

Zorg ervoor dat je een niet-comedogeen product kiest zodat de acne niet terugkomt.

Chemische peelings

Specialisten (dermatologen en/of schoonheidsspecialisten) kunnen acnelittekens behandelen met een peeling. Fruitzuur, Salicylzuur en Trichloorazijnzuur (TCA) worden in verschillende concentraties gebruikt om de bovenste huidlagen te verwijderen. Terwijl de huid geneest, worden de littekens minder zichtbaar en wordt de huid gaver.

Chemical peels to get rid of acne scarring
Peelings verwijderen de bovenste huidlagen

Fruitzuren

Fruitzuren worden vaak gebruikt voor de behandeling van huid die door acne getekend is. Mildere concentraties (tot 12%) kunnen thuis worden gebruikt, maar schoonheidsspecialisten beschikken over concentraties tot 40%, en dermatologen tot zelfs 70%. Je dermatoloog kan je adviseren over de meest geschikte concentratie voor jouw huid. Er zijn meestal meerdere peelings nodig om zichtbare resultaten te bekomen.

Let op: de huid kan heel gevoelig worden na een chemische of fruitzuurpeeling. Vermijd dus direct zonlicht (en zonnebanken) en gebruik een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF30 ou SPF50+.

Microdermabrasie

Dit is een relatief milde vorm van dermabrasie, waarbij de bovenste lagen van de huid mechanisch verwijderd worden met behulp van kleine kristallen. De behandeling heeft een positief effect op de huid en is ook geschikt voor droge huid, grote poriën of andere soorten littekens.

Microdermabrasion for acne scars
Microdermabrasie kan helpen bij acnelittekens op droge huid

Microdermabrasie is pijnloos en wordt meestal uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste. Om doeltreffende en blijvende resultaten te behalen, zijn regelmatige behandelingen nodig.

Microneedling

Er bestaan toestellen voor thuisgebruik, maar microneedling werkt het best en is het veiligst in handen van een dermatoloog of schoonheidsspecialist. Zij weten hoe ze verdere ontstekingen kunnen voorkomen.

De gezichtshuid wordt behandeld met een dermaroller. Dat is een cilinder met talloze fijne naalden van amper 0,5 mm lang. Deze naalden doorboren de bovenste laag van de huid. Daardoor krijgt de huid een signaal dat er een beschadiging is. De huid begint daarop zichzelf te herstellen, door meer collageen, elastine en hyaluronzuur te produceren. Hierdoor zie je er op een korte termijn strakker, jonger en frisser uit.

Injecties

Acnelittekens kunnen ook worden behandeld met injecties.

Er kan Hyaluronzuur onder de deukjes van atrofische littekens worden geïnjecteerd om ze op te vullen. Maar omdat Hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken, zijn de resultaten slechts tijdelijk.

Injecties hebben meestal een meer langdurig effect op hypertrofische littekens. Wanneer ze met cortisone worden geïnjecteerd, wordt het littekenweefsel afgebroken en wordt het litteken kleiner.

Cortisone injections for acne scar removal
Injecties met Cortisone zijn vooral doeltreffend voor hypertrofische littekens

Cryotherapie

Cryotherapie kan gebruikt worden om keloïde littekens te behandelen. Een arts “bevriest” de huid en injecteert het littekenweefsel met een cortisoneformule. Een nadeel van deze behandeling is dat het vrij lang, soms zelfs jaren, kan duren om resultaten te behalen. Elk litteken moet namelijk apart worden behandeld om de keloïd stukje bij beetje te verkleinen. Deze behandeling kan helpen om lelijke littekens te verlichten, maar er is geduld voor nodig.

Lasertherapie

Met lasertherapie wordt de huid doelgericht verwond om de natuurlijke genezingsprocessen op gang te brengen. Als de huid vernieuwd is, ziet ze er gaver uit. Er zijn veel verschillende lasers op de markt, en deze behandeling mag alleen door een ervaren dermatoloog worden uitgevoerd om te voorkomen dat de omliggende huid beschadigd raakt. Helaas zijn er ook in dit geval meerdere sessies nodig om zichtbare en langdurige resultaten te behalen.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen