ACNE EN MAKE-UP - MAKE-UP KIEZEN EN AANBRENGEN VOOR ONZUIVERE HUID

De juiste make-up, op de juiste manier gebruikt, kan onzuiverheden helpen camoufleren. Zo voel je je goed en zie je er ook goed uit.

Laat je door niemand vertellen dat je met een acnegevoelige of onzuivere huid geen make-up kunt dragen.

Als de juiste make-up goed wordt aangebracht, kan dat helpen om puistjes en onzuiverheden te camoufleren, en je zelfvertrouwen een boost geven. Voor veel mensen is het zelfs zo dat ze minder de neiging hebben om aan hun gezicht te komen wanneer ze make-up dragen, omdat ze niets willen uitvegen. Dat is goed nieuws, want niets maakt acne erger dan aan je puistjes pulken.

In dit artikel leer je waar je op moet letten en wat je best vermijdt als je make-up uitkiest. We hebben ook enkele tips om make-up aan te brengen op onzuivere huid, zodat puistjes gecamoufleerd zijn, je er goed uitziet en je je fantastisch voelt!

De juiste producten

Foundation, oogschaduw, eyeliner, mascara, lippenstift … De lijst is eindeloos. Als je een onzuivere huid hebt, is dat geen reden om geen make-up meer te gebruiken. Maar als je huid gevoelig is voor acne, zijn er enkele dingen waar je op moet letten, en dingen die je best vermijdt:

1: Kwaliteit is belangrijk
Gebruik producten van hoge kwaliteit. Een hoge prijs staat niet altijd gelijk aan hoge kwaliteit, maar ‘less is more’ is een goed motto als je huid gevoelig is voor acne. Kies voor bewezen producten die niet te veel additieven bevatten.

2: Niet-comedogeen
Een niet-comedogeen product is speciaal ontwikkeld om je poriën niet te verstoppen (verstopte poriën kunnen leiden tot onzuiverheden en acne). Kies steeds producten waarvan op het etiket staat dat ze ‘niet-comedogeen’ zijn (of iets dat hetzelfde betekent). Die producten zijn het best geschikt voor je huid en zijn bovendien veilig als je ook een medische acnebehandeling ondergaat. Lees meer over hoe puistjes en onzuiverheden ontstaan in Wat is de oorzaak van onzuiverheden en hoe groeien die uit tot acne?

3: Bewezen werkzame ingrediënten
De producten die je kiest, bevatten liefst ook actieve ingrediënten waarvan is bewezen dat ze onzuivere huid helpen verbeteren. Dat bewijs is klinisch en/of dermatologisch onderzoek. Salicylzuur is bijvoorbeeld een van de ingrediënten waarvan geweten is dat ze een positief effect hebben: het breekt puistjes af en heeft een antibacteriële werking.

make-up to cover acne should be non-comedogenic
Kies voor make-up waarvan is bewezen dat deze geschikt is voor onzuivere huid

Wist je dat veel dermatologen je ook make-upadvies kunnen geven?
Ze kunnen de unieke eigenschappen van je huid onderzoeken, en eventueel een allergietest doen. Daarna kunnen ze je vertellen welke make-upproducten het best geschikt zijn voor jouw huid en welke ingrediënten je best vermijdt.

Hoe kan ik mijn onzuivere huid voorbereiden op make-up?

Reinigen

Reinigen is de eerste essentiële stap om je acnegevoelige huid te verzorgen. Vuil, bacteriën en dode huidcellen kunnen de poriën verstoppen en tot nieuwe puistjes en onzuiverheden leiden. Als je daar ook nog make-up bovenop aanbrengt, wordt de situatie alleen maar erger.

Reinig je gezicht zacht maar grondig, met producten die speciaal zijn samengesteld voor onzuivere huid, zoals Eucerin DermoPure Reinigingsgel en Eucerin DermoPure Micellair Water. Lees meer over de ideale huidverzorging en producten voor onzuivere huid voor meer tips over de beste manier om je huid te reinigen.

acne make-up: cleanse skin first
Reinig de huid zorgvuldig voordat je make-up aanbrengt

Hydrateren

Kies een hydraterende crème die je onzuivere huid verzacht en tegelijk ook een perfecte basis is voor foundation. Omdat je huid vet is, kies je best voor een product met een matterende werking. Dat betekent dat het product voorkomt dat je huid zichtbaar vet of glanzend wordt. Probeer bijvoorbeeld Eucerin DermoPure Matterende Fluid dat ook een ideale basis is voor foundation.

Je kunt na je hydraterende crème ook een primer aanbrengen (maar gebruik geen primer in plaats van hydraterende crème), maar kies ook daar voor een niet-comedogeen product.

Acne make-up: use a mattifying moisturiser
Breng een matterende hydraterende crème aan, die speciaal werd ontwikkeld voor onzuivere huid

Laat de hydraterende crème en primer enkele minuten intrekken voordat je de foundation aanbrengt.

Als je ook een medische acnebehandeling ondergaat, breng je dit product als eerste aan, en laat je het enkele minuten intrekken voordat je hydraterende crème gebruikt. Eucerin DermoPure Aanvullende Verzachtende Crème is een hydraterende crème die speciaal werd ontwikkeld om te gebruiken tijdens een medische acnebehandeling, dus gebruik je die misschien liever dan Eucerin DermoPure Matterende Fluid tot de behandeling voorbij is.

Je dagelijkse make-up

Stap 1: Concealer

Sommige mensen beginnen liefst met een dun laagje foundation, anderen gaan eerst voor concealer. Probeer het allebei om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
De algemene regel die wij voor huidverzorging toepassen, is dat het belangrijkste product eerst gebruikt moet worden. Als je een concealer gebruikt waarvan ook bewezen is dat die puistjes en onzuiverheden vermindert, is het een goed idee om die rechtstreeks aan te brengen op je gereinigde en gehydrateerde huid, zonder dat er een laag foundation tussen zit.

Acne coverage make-up: concealer
Kies voor een concealer die puistjes en onzuiverheden camoufleert en vermindert

Een concealer kan gebruikt worden om een enkel puistje, maar ook grotere oppervlakken te camoufleren. Voor een natuurlijke look raden we aan de concealer in een X op elk puistje aan te brengen, zo is het aan elke kant bedekt. Vervolgens dep je met een vinger (niet wrijven) totdat het puistje goed bedekt is.

Je kunt ook experimenteren met een oogschaduwkwast. Sommige mensen vinden dit een erg makkelijke manier om concealer aan te brengen, voor een natuurlijke en vlekkeloze look. Vlekkerige camouflage kan puistjes en onzuiverheden net meer doen opvallen - niet het resultaat dat je wil!

Stap 2: Foundation

Wanneer je een foundation kiest:

  • Textuur: kies voor een licht product
  • Finish: ga voor een matte en geen glanzende finish. Een glanzende foundation kan je poriën groter doen lijken
  • Kleur: probeer je eigen huidskleur zo goed mogelijk te benaderen. Voor een natuurlijk resultaat is één tint lichter beter dan één tint donkerder
Acne make-up : wash applicators regularly
Maak je sponzen en kwasten regelmatig schoon om bacteriën te bestrijden

Wanneer je foundation aanbrengt:

  • Gebruik best je vingers. Was je handen net voordat je de foundation aanbrengt, zo breng je zeker geen bacteriën over op je gevoelige huid.
  • Bacteriën houden van kwasten en sponzen. Als je die toch graag gebruikt, zorg dan dat je ze minstens één keer per week grondig schoonmaakt met een mild schoonmaakmiddel of je Eucerin DermoPure Reinigingsgel
  • Breng niet te veel aan: het is verleidelijk om te blijven smeren tot alles bedekt is, maar het eindresultaat zal er wellicht niet erg natuurlijk uitzien. Doe het rustig aan met foundation en gebruik je concealer waar dat nog nodig is.

Als je de foundation hebt aangebracht, kun je nog een concealer voor de ogen gebruiken om donkere kringen te corrigeren.

Acne make-up tutorial: foundation
Schone vingertoppen zijn de meest hygiënische manier om je foundation aan te brengen

Stap 3: Poeder en blush

Breng je blush aan, en daarna een los gezichtspoeder. Poeder absorbeert overtollige olie, voorkomt vette plekken op je huid en helpt je make-up langer meegaan. Gebruik zachte borstels om blush en poeder aan te brengen, en maak ze minstens een keer per week schoon.

Vermijd poeder met een glanseffect, want dat kan je puistjes en onzuiverheden net meer doen opvallen. De kleine deeltjes van glanzend poeder kunnen bovendien je poriën verstoppen en nog meer irritatie veroorzaken.

Als je je teint in de loop van de dag wilt opfrissen, gebruik dan je poeder en/of matterend papier, en je concealer. Als je je poeder steeds bij de hand wilt hebben, kun je een wattenschijfje gebruiken om het aan te brengen, en dat daarna weggooien. Zo hoef je geen kwast mee te nemen (die toch maar bacteriën ligt te vergaren in je tas).

Acne make-up tutorial: powder absorbs oil
Poeder absorbeert olie, zodat je make-up er langer perfect uitziet

Altijd en overal matteren

Matterend papier (ook gekend als blotting paper) helpt de olie op je gezicht te verminderen. Druk het op je gezicht, breng je poeder en concealer opnieuw aan, en je bent klaar voor de rest van de dag.

Stap 4: Ogen en lippen

Als je de aandacht vestigt op je ogen of lippen, kan dat afleiden van puistjes en onzuiverheden.

Acne make-up tutorial: lips
Mooie lippen kunnen de aandacht afleiden van huidproblemen

Make-up verwijderen op onzuivere huid

Het is zo gemakkelijk, na een avondje uit, om gewoon in bed te vallen. Maar als je huid gevoelig is voor acne, is het extra belangrijk dat je de tijd neemt om je make-up te verwijderen.

Nachts hernieuwt de huid zich, en dat lukt het best wanneer ze schoon is en kan ademen. Door zacht maar grondig te reinigen voor je gaat slapen, verwijder je make-up en vuil zodat je huid goed kan herstellen. Als je met make-up slaapt, ook als die niet-comedogeen is, kun je puistjes en onzuiverheden erger maken en ervoor zorgen dat er nieuwe ontstaan.

Als je je zorgen maakt over de reactie van je partner als die je huid zonder make-up van dichtbij ziet, praat daar dan over. De kans is groot dat hij of zij ook ooit last had van puistjes en onzuiverheden. De juiste partner zal begrijpen hoe je je voelt en zal je steeds steunen, met of zonder make-up.

Removing your make-up helps to prevent blemishes and acne
Vergeet niet om je make-up te verwijderen vóór je gaat slapen

“De pigmenten in make-up kunnen poriën verstoppen en talg blokkeren. Dagelijks reinigen is de eerste belangrijke stap om goed voor een onzuivere, voor acne gevoelige huid te zorgen.” Dr. Markus Reinholz, dermatoloog

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen