Kan de zon helpen tegen acne - Of maakt ze het erger?

Een beetje zon is goed, maar te veel zon kan onzuivere huid beschadigen en sporen achterlaten

Een beetje zon is goed voor je moraal, maar ook voor je huid. Maar waar sommige mensen vroeger het advies kregen om lichttherapie te gebruiken tegen acne, weten wetenschappers nu dat te veel zon in geen enkel geval goed is voor de huid, ook niet voor huid die gevoelig is voor acne.

Dit artikel bekijkt hoe overmatige en/of onbeschermde blootstelling aan de zon de oorzaken en triggers van acne kan versterken en je huid verergeren. Je kunt nog steeds van de zon genieten én zorg dragen voor je onzuivere huid, ook als je een medische acnebehandeling ondergaat.

Huid en zon

De positieve effecten van zonlicht

Een beetje zonlicht is goed voor ons lichaam en onze moraal. De zon is een belangrijke bron van Vitamine D, die essentieel is voor ons lichaam, en onder andere helpt bij de ontwikkeling van gezonde botten.

Zonnestralen kunnen ook je stemming beïnvloeden. De productie van serotonine (ook het ‘gelukshormoon’ genoemd) wordt rechtstreeks beïnvloed door zonlicht. Uit onderzoek is gebleken dat te weinig zonlicht kan leiden tot seizoensafhankelijke depressie of winterdepressie.

Sun for acne: lifts our mood and reduces stress
Zonnestralen kunnen je stemming beïnvloeden en stress verminderen.

Warme temperaturen stimuleren ook de bloedsomloop en transpiratie. Meer transpiratie kan, indien goed aangepakt, helpen om overtollige olie naar het huidoppervlak te brengen en de poriën vrij te maken.

Sommige mensen met acne en/of onzuivere huid zeggen dat hun huid beter wordt van een beetje zon. Leven met acne kan stresserend zijn. Als je blij wordt en je goed voelt van een beetje zon, dan is dat een goede zaak.

De negatieve effecten van de zon

We zijn allemaal uniek, en dat geldt ook voor onze huid. Wat voor de ene werkt, werkt dus niet noodzakelijk voor iedereen. Voor elke acnepatiënt die zegt dat zijn of haar huid baat heeft bij de zon, zijn er twee die zeggen dat hun acne erger wordt in de zomermaanden. Daar zijn een aantal mogelijke redenen voor:

- De zon kan de huid doen uitdrogen, en zelfs vette huid (overproductie van olie is typisch voor onzuivere huid) heeft vocht nodig. Wanneer de huid wordt uitgedroogd door blootstelling aan de zon, schakelen de talgklieren (die de huid van de nodige olie voorzien) een versnelling hoger. Die overmatige talgproductie – seborroe – is een van de factoren in het ontstaan van puistjes en onzuiverheden.

- Als de huid uitdroogt, kan dit ook leiden tot verharding of verhoorning, waarbij de cellen op het huidoppervlak verharden. Dat verstoort het natuurlijke proces waarbij dode huidcellen worden afgestoten, en voorkomt dat talg uit de poriën weg kan. Als gevolg daarvan ontstaan comedonen.

- In warm weer neemt de zweetproductie toe en verdampt zweet ook sneller op het huidoppervlak. Dat creëert de perfecte omstandigheden voor P. acnes, de bacterie die met acne geassocieerd wordt.

The sun can have a negative influence on acne-prone skin
Veranderende pigmentatie is een duidelijk teken dat de huid beschadigd is door de zon

Ontdek meer over hoe deze processen bijdragen aan het onstaan van puistjes en onzuiverheden in het artikel de ontwikkeling van acne.

- Zonlicht kan ook een specifieke soort acne veroorzaken, die acne aestivalis (of soms ook Mallorca-acne) wordt genoemd. Dit gebeurt wanneer UVA-stralen reageren met bepaalde chemicaliën in huidverzorgings- en zonbeschermingsproducten, en er een allergische reactie ontstaat. Acne aestivalis komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 25 en 40 jaar die tijdens de puberteit al last hadden van acne. Lees er meer over in de verschillende soorten acne.

- Overmatige blootstelling aan de zon en/of de verkeerde zonbescherming kunnen ook pigmentatieproblemen veroorzaken. Mensen met puistjes en onzuiverheden of acnelittekens zijn bijzonder gevoelig voor hyperpigmentatie.

- Zoals iedereen weet, brengt de zon ook andere risico’s met zich mee voor alle huidtypen – niet alleen voor wie gevoelig is voor acne. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrand (en uiteindelijk kanker), zonneallergieën (zoals polymorfe lichteruptie of PMLE) en vroegtijdige veroudering1.

Zonbescherming

Welke zonbescherming kan ik best gebruiken als ik acne heb?

Sommige mensen die gevoelig zijn voor acne doen hun best om zonbeschermingsproducten te vermijden, omdat ze bang zijn dat de olie en chemicaliën in de crèmes hun poriën zullen verstoppen en hun acne zullen verergeren. Anderen vinden het niet leuk dat sommige producten hun huid doen glanzen.

Een goede bescherming tegen de zon is een must voor alle huidtypes, en onzuivere huid is daar geen uitzondering op. De juiste bescherming kan zelfs nog belangrijker zijn voor onzuivere huid, omdat die gevoeliger is voor hyperpigmentatie.

Sun protection for acne
Kies voor zonbescherming die speciaal is ontwikkeld voor onzuivere huid.

Kies voor lichte crèmes, vloeistoffen of gels. Een lichtere textuur betekent niet dat je minder goed beschermd bent. Ga op zoek naar producten die als ‘niet-comedogeen’ beschreven worden. Dat betekent dat ze geen ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen en zo puistjes en onzuiverheden veroorzaken.
Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème heeft een lichte textuur en is beschikbaar in beschermingsfactor 30+ en 50+. Beide producten zijn niet-comedogeen en er is klinisch en dermatologisch bewezen dat ze geschikt zijn voor onzuivere huid. Ze bieden een langdurig matterend effect en bevatten het talgregulerende L-Carnitine om je huid te helpen verbeteren.

Als je een huidvernieuwer of peeling op basis van zuur gebruikt, zoals de heel doeltreffende DermoPure Renoverende Huidverzorging, is het belangrijk te onthouden dat je huid nog gevoeliger wordt voor UVA- en UVB-stralen. We raden aan dat je het product ‘s avonds gebruikt, en dat je de volgende ochtend zeker een hoge beschermingsfactor aanbrengt.

Welke zonbescherming kan ik best gebruiken met een acnebehandeling?

De actieve bestanddelen in een aantal medische acnebehandelingen – bijv. Benzoylperoxide, Tretinoïne, Adapaleen en Azelaïnezuur – kunnen de huid gevoeliger maken voor UVA- en UVB-stralen. Ontdek er meer over in acnemedicatie en bijwerkingen. Als je een medische behandeling ondergaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn in de zon. Blijf niet te lang buiten, vermijd de zon tijdens de warmste uren en draag waar mogelijk beschermende kleding. Kies voor een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 30+ of SPF50+ en breng het product zowel op zonnige als bewolkte dagen aan.

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen