Kan stress puistjes veroorzaken - en wat is het verband tussen stress en acne?

Stress kan puistjes en acne veroorzaken of verergeren

Onze huid is ons grootste orgaan en weerspiegelt hoe gezond we fysiek en mentaal zijn.

Zoals iedereen die het heeft meegemaakt vast wel weet, kunnen acne en onzuivere huid mentaal zwaar wegen. In dit artikel belichten we de impact van psychologische stress in ons beroeps- en privéleven op ons lichaam en onze huid in het bijzonder. We zoeken uit welk verband er bestaat tussen stress en acne, hoe stress puistjes en onzuiverheden kan veroorzaken of verergeren, en wat we kunnen doen om stress tegen te gaan en de impact ervan op onze huid te beperken.

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Stress is heel individueel: voor sommigen is het een stimulans, anderen ervaren het als druk *1. Mensen die stress als druk aanvoelen, reageren heel anders. De ene kan in paniek raken bij ogenschijnlijk kleine problemen, de andere blijft heel kalm in moeilijke omstandigheden.

Er is een verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ stress. In stresserende situaties produceert je lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol, gaat je bloeddruk omhoog, en komt je lichaam in een staat van paraatheid. Deze stresstoestand hielp onze voorouders om gevaarlijke situaties te overleven, en om te vechten of vluchten.

Acne brought about by stress
Zo’n 50-80% van de acnepatiënten is het eens met de stelling dat stress hun acne erger maakt *1

Vandaag de dag heeft stress verschillende oorzaken, zoals psychologische problemen, frustratie op het werk, moeilijkheden in je privéleven, problemen met familie of vrienden en ziekte. De druk neemt alsmaar toe: we moeten er tegelijk geweldig uitzien, gezond zijn, sporten, veel en goede vrienden hebben, goed geïnformeerd blijven en nog veel meer. Het is duidelijk dat velen het steeds moeilijker vinden om aan die strenger wordende eisen te voldoen. Het gevolg: het aantal psychische stoornissen die eindigen in een burnout neemt al jaren gestaag toe. *2

Hoe kan stress acne veroorzaken of verergeren?

Stress kan onze stofwisseling verstoren. Misschien slaap je slecht, of werkt je spijsvertering niet goed. Je kunt je depressief voelen, of prikkelbaar en uit balans. Dan duurt het bij veel mensen niet lang voordat ze het effect zien op hun huid. Die wordt jeukerig of rood, en er verschijnen puistjes en onzuiverheden.

Emotionele stress wordt al lang in verband gebracht met acne, maar uit onderzoek blijkt dat de wetenschap de impact ervan op acne tot voor kort onderschatte.*1

Stress acne
De acnesymptomen van de studenten werden door de examenstress aanzienlijk erger

Als we stress hebben, produceert ons lichaam hormonen (zoals cortisol en androgenen), neuropeptiden (zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokines (kleine eiwitten die ontsteking veroorzaken), die het gedrag van de talgklieren beïnvloeden en zo acne kunnen verergeren.*1
Lees meer over de talgklieren in de ontwikkeling van acne en de oorzaken en triggers van acne. Lees er meer over in acne en hormonen.

Meerdere onderzoeksrapporten, vaak op basis van enquêtes, suggereren dat acnepatiënten hun aandoening in verband brengen met stress. Zo’n 50 tot 80% van hen is het eens met de stelling dat stress hun acne verergert. *1 In één studie rapporteerden patiënten met acne een aanlooptijd van twee dagen tussen een stressvol moment en de acne die erger werd. *1

Sommige mensen gaan door stress aan hun puistjes en onzuiverheden pulken, waardoor bacteriën verspreid worden, meer ontstekingen ontstaan en de symptomen verergeren. Dit wordt acne excoriée genoemd. Lees er meer over in de verschillende soorten acne.

Als de puistjes en onzuiverheden er eenmaal zijn, blijkt dat stress bovendien het genezingsproces tot 40% vertraagt *3 zodat het langer duurt voordat de huid geneest.


 

Uit onderzoek van de afdeling dermatologie van Stanford University School of Medicine blijkt een pathogene (ziekteverwekkende) correlatie tussen chronische stress en de verergering van acne.* 4

Wanneer de deelnemende studenten meer stress kregen – zoals tijdens de examens, met een combinatie van prestatiedruk, slecht slapen en anders eten – voelden ze meer pijn en genazen wonden aanzienlijk trager. Bovendien zag hun huid er veel slechter uit.

Hoe ziet stressacne eruit?

Stressacne betekent dat je meer mee-eters en puistjes krijgt als gevolg van stress. Ontdek meer over hoe de verschillende soorten acne eruitzien in het artikel de ontwikkeling van acne.
Er zijn veel verschillende vormen van acne. Lees er meer over in de verschillende vormen van acne.

Tips voor minder stress

Als de wereld om je heen gek lijkt te worden, en iedereen op hetzelfde moment iets van je nodig heeft, is het niet makkelijk om rustig te blijven. Hier zijn enkele dingen die je kunnen helpen om kalm te blijven en beter bestand te zijn tegen de stress van het dagelijkse leven:

Ontspanningstechnieken
Autogene training, yoga, meditatie, wellnessbehandelingen en traditionele Chinese geneeskunde kunnen je helpen om te ontspannen, een positieve mentale houding aan te nemen en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Sport en beweging
Sport maakt endorfines vrij in het lichaam, hormonen waar je je goed van voelt. Die endorfines helpen je ook meer zelfvertrouwen te geven en helpen je ontspannen. Een betere conditie kan ook bijdragen aan een groter gevoel van eigenwaarde.

Stay calm for fewer stress pimples
Kalmerende technieken die je kunnen helpen om puistjes onder controle te houden

Gezond eten
Gezonde, evenwichtige voeding met veel verse groenten, fruit en noten kunnen je helpen beter met stress om te gaan. Probeer meer water te drinken, en minder alcohol en cafeïne, want die kunnen de insulineproductie stimuleren en stress verergeren. Lees wat moet ik eten om mijn huid te helpen verbeteren? Voor meer informatie over wat je kunt eten of moet vermijden.

*1 Impact of psychological stress on acne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141
*2 http://www.gostress.com/stress-facts/
*3 Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5.
*4 http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409

Gerelateerde artikelen

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

  • Tester worden
  • Bonuspunten verzamelen
  • Profiteer van voordelen